Втори ден продължава загадъчната визита в Северна Македония на  митрополит

...
Втори ден продължава загадъчната визита в Северна Македония на  митрополит
Коментари Харесай

Митрополит Антоний ще се моли днес в Лесновския манастир с верни на Кремъл владици за успех на руската армия срещу Украйна

Втори ден продължава загадъчната аудиенция в Северна Македония на  митрополит Антоний, който е вторият човек в Московската патриаршия и дясна ръка на путинския патриарх Кирил.

Днес Антоний ще посети Лесновския манастир*, където свещеник е дядо Иларион, оповестиха източници на Faktor.bg. Обителта се приема като сръбска и неслучайно е гостоприемна към Антоний. Под привидното пояснение за взаимно съслужение Антоний продължава серията от неофициални срещи с македонски клирици и публични фактори, за 

противопоставяне против Вселенската патриаршия и международното православие

 и за бетониране на руско-сръбското въздействие в Северна Македония.

 И до през днешния ден действително няма справедлива и ясна информация, какво е провокирало тайнствената аудиенция на Антоний, която стартира през вчерашния ден. От формалното известие на Македонската православна черква – Охридска архиепископия излиза наяве, че през вчерашния ден архиепископ Стефан е получил посредством Антоний приятелски поздрави от патриарх Кирил. В атмосфера на обич и приятелство участниците в срещата разговаряли за настоящи проблеми на православния свят и за развиването на връзките сред двете приятелски църкви. Обичайни любезности, от които не излиза наяве, какво постанова за последните два месеца Антоний да лети на два пъти особено до Скопие. Няма подозрение, че вярващите в Македония са

 обект на поредна съветска хибридна интервенция

 Целта е да бъдат притиснати да отхвърлят упования каноничен Томос и признание за автокефална черква от страна на Вселенската патриаршия и да се задоволят с подправения Томос, който в края на предходната година им връчи Сръбската черква, по московско разпореждане. Така Северна Македония е на път да бъде откъсната от православния свят и да остане в съветска орбита.

 Сам по себе си е абсурден и фактът, че страната, която към този момент е член на НАТО и кандидатства за влизане в Европейски Съюз позволява на територията си върховен съветски свещеник, който поддържа мръсната кремълска война против Украйна и благославя избиването на почтени и разрушаването на градове и села. Днес в Лесновския манастир Антоний ще се моли за победа на съветската войска и проваляне на Украйна, чиято обективна идея е подкрепяна от  целия либерален свят. Това разпореждане беше обещано преди няколко месеца на всички съветски духовници от Кирил Гундяев. Но македонските владици надали би трябвало да бъдат съдени толкоз строго откакто българските им събратя единствено преди месец също козируваха на Антоний в София и дружно с него се молеха  за успеха на Русия във войната, а след това по негово разпореждане признаха сръбския Томос, даден на македонците.

По време на аудиенция си Антоний е придружаван от Вассиан Змеев, който ръководи съветското подворие в София, само че от края на ноември е избран импровизирано от патриарх Кирил да дава отговор и за Македонската черква, захласната от владици свързани с комунизма, титовизма и югославските специфични служби. 

Източници на Faktor.bg са безапелационни, че Вассиан се намира

под изключителната настойчивост на съветския дипломат в София Елеонора Митрофанова

Живее в постройката на посолството и дружно с Митрофанова  осъществиха сполучливата хибридна интервенция с гостуването на Антоний в България при започване на декември. С посредничеството на Митрофанова Вассиан е провел преди време неофициални диалози и с македонския й колега  Сергей Базникин. Неслучайно точно страницата на съветското посолство в Скопие доста постоянно се употребява за антибългарска агитация, както и за разпространение на исторически неистини против България и опълчването й с македонците.

*Манастирската черква е актуализирана през 1341 година и е отдадена на Архангел Михаил, като зографисването продължава до 1349 година. Това става по заповед на Йоан Оливер, популярен челник на Овче поле и Лесново, който подарява на манастира парцели и го подчинява на Хилендарския манастир на Атон. През 1350 година цар Стефан Душан основава Злетовска епископия, чийто център е Лесновският манастир и която е подчинена на митрополита на Скопие. През 1381 година диктатор Константин Драгаш удостоверява независимостта на манастира от Хилендар. Сръбската черква счита Лесновския манастир за собствен и с томоса го преотстъпва на МПЦ-ОА за прилагане.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР